گروه‌بندی گاوها در گاوداری

گروه‌بندی در گاوداری بسیار مهم است، چون مدیریت و تغذیه هر گروه کاملاً با هم متفاوت است و این باعث می‌شود تولید گاوها تحت تأثیر گروه‌بندی قرار گیرد.
گاوها بر اساس سن، تولید و همچنین میزان آبستنی که دارند، گروه‌بندی می‌شوند. گاوی که 5 ماه آبستنی دارد و یا گاوی که یک ماه است زایمان کرده، نمی‌توانند در یک سالن با هم باشند. گاو لاغر و یا گاو چاق نیاز به سالن جداگانه دارند.
اگر این‌ها را رعایت نکنید، راندمان گاوداری کم می‌شود. اگر بهترین اسپرم را برای آبستنی گاوها استفاده کنید، اگر بهترین غذا را هم برای گاوها تأمین کنید، ولی گروه‌بندی گاوها غلط باشد (شاید به دلیل نداشتن جا و سالن کافی)، گاوها حداکثر تولید خودشان را نشان نمی‌دهد. پس در گاوداری برای داشتن راندمان خوب، فضا و سالن مناسب برای گروه‌بندی جزء ضروریات کار است. گاوی که شکم اول زائیده، باید گروه‌بندی جدا داشته باشد. چرا که این گاوها کوچک‌ترند، درجه اجتماعی پائین تری در بین گاوهای دوشا دارند و گوشه‌گیرترند، در مقایسه با گاوهای قوی‌تر و مسن‌تر، وقت کمتری را جلوی آخور می‌گذارند. اگر همراه با گاوهای دیگر باشند، نمی‌توانند با آن‌ها رقابت کنند، گاوهای دیگر این اجازه را به آن‌ها نمی‌دهند.
بنابراین در این شرایط موازنه منفی انرژی برای آن‌ها پیش می‌آید. لذا لاغر می‌شوند و نمی‌توانند مدتی را در اوج تولید شیر باقی بمانند، درنتیجه شیر کمتری تولید می‌کنند. در این حالت راندمان کار در گاوداری پایین می‌آید.
 اگر شما بهترین ماشین را بخرید، ولی به خاطر بد بودن شرایط فیزیکی جاده، مجبور باشید با سرعت کم‌حرکت کنید، راندمانتان پایین می‌آید. گاوهای شکم اول باید در سالن جداگانه‌ای باشند تا مدت زمان بیشتری در اوج شیردهی خودشان بمانند. اگر بتوانیم گاوهای تازه‌زا را تا سه هفته از بقیه گاوها جدا کنیم، خیلی خوب است. حتی اگر غذای گاوهای پر تولید را می‌خورند، ولی جدا باشند، بهتر است. چون مستعد به انواع بیماری‌ها ازجمله کتوز، جابجایی شیردان، اسیدوز، لنگش، ورم پستان و... هستند، این جدا بودن در سلامتی و تولید گاوها تأثیر دارد. بعلاوه وقتی گاوهای پر تولید را بخواهیم از سالن پرتولید به سالن کم تولید ببریم، تفاوت در میزان کنسانتره این دو گروه باعث کاهش تولید آن‌ها می‌شود.
 اگر یک گروه میان تولید داشته باشیم تا گاوها ابتدا از  گروه پر تولید وارد گروه میان تولید بشوند و بعد از یک یا دو ماه به گروه کم تولید بروند، در تولید شیر آن‌ها اثر مثبت دارد و یک‌مرتبه باعث افت شیر آن‌ها نمی‌شود. در ضمن در این جابجایی‌ها، به‌غیراز فاکتور تولید شیر، میزان آبستنی و چاقی و لاغری گاوها هم دقت شود. البته جابجا کردن زیاد و بدون دلیل گاو هم می‌تواند باعث کاهش تولید شیر گاو شود

منبع خبر:

تاریخ انتشار: 1403/08/24

http://yazd.ivo.ir/ZFSWo

کلیه حقوق این سایت متعلق به اتحادیه صنعت دامپروری استان فارس می باشد