مراقب شیوع بیماری های دامی در فصل زمستان باشید/ مهمترین نکات نگهداری دام در فصول سرد کدامند؟
غلامرضا سرگزی، سرپرست اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به افزایش عوامل بیماری زا در فصل زمستان دامداران با رعایت نکات بهداشتی و مراقبت صحیح، از تلفات بی رویه دام ها جلوگیری کنند.
نگهداری دام ها در فصول سرد سال یکی از مهمترین و چالش برانگیزترین شرایط داشتن دامداری است که اگر دامدار نتواند حداقل امکانات و تجهیزات را تهیه کند دام ها مریض شده و بسیاری از آنها هلاک می شوند.
فصل زمستان به دلیل کاهش دما بستر بسیار مناسبی برای شیوع انواع بیماری ها است چرا که با کاهش دما عملکرد سیستم ایمنی بدن کاهش می یابد و سلول ها نمی توانند به طور مناسب با عوامل بیماری زا مبارزه کنند مگر آنها را تحت شرایط فعال و مناسب قرار گیرند؛ علاوه بر آن در فصول سرد دام ها کمتر در فضای آزاد قرار می گیرند همین تغییر در رویه فعالیت و زندگی آنها باعث به وجود آمدن نوعی تنش روحی در حیوان می شود.
همه افرادی که در زمینه پرورش و نگهداری دام فعالیت می کنند به خوبی می دانند که نگهداری دام در فصل سرما بسیار مهم و سخت است و برای جلوگیری از بروز بیماری های مختلف باید مراقبت های خاصی اعمال کنند چرا که این موضوع در قیمت گوسفند و گاو و خرید دام بسیار تاثیرگذار است.
چگونگی نگهداری از دام ها در آب و هوای سرد و زمستانی
غلامرضا سرگزی، سرپرست اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه فصل زمستان است و دام به عنوان یک موجود زنده در شیوه زندگی غیرطبیعی و تحت نگهداری انسان نیازمند مراقبت منحصر به خود می باشد، بیان کرد: عدم توجه به این موضوع می تواند باعث استرس منجر به بروز بیماری و کاهش وزن و در مواردی تولیدات و در شرایط بحرانی باعث مرگ دام شود.
در فصل سرما از دارو های ضد انگل های ریوی برای دام ها استفاده شود، همچنین حفظ گرمای لازم برای تامین دمای بدن بره های تازه به دنیا آمده ضروری است.
وی در راستای حفظ سرمایه دامی از طریق تامین سلامت دام ها و پیشگیری از بیماری ها خطاب به دامداران، افزود: تجهیزات حرارتی لازم برای بالا بردن درجه حرارت بدن دام ها در محل نگهداری آن ها تامین و با توجه به احتمال یخ زدگی آب، ضروری است آب آشامیدنی مورد نیاز روزانه دام ها تامین شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه از مصرف علوفه یخ زده توسط دام ها باید خودداری شود تا رخداد بیماری های گوارشی در فصل سرما کاهش یابد، گفت: در صورت استفاده از وسایل گرمازا در محل نگهداری دام ها باید گازهای حاصل از احتراق وسایل گرمایشی به خارج از سالن هدایت شود.
به گفته وی؛ در ساعات گرم تر روز باید دامها از اصطبل خارج شوند و برای مدتی درهای اصطبل باز بمانند تا گازهای موجود خارج و هوای تازه وارد شود.
سرگزی با تاکید بر این مطلب که در فصل سرما از دارو های ضد انگل های ریوی برای دام ها استفاده شود، اضافه کرد: حفظ گرمای لازم برای تامین دمای بدن بره های تازه به دنیا آمده ضروری است.
وی اظهار کرد: علائم شروع سرمازدگی شامل سردی شدید تا یخ زدگی انتهای گوش ها، بی حالی، خمودگی و کاهش سرعت تنفس است؛ در صورت مشاهده شروع این علائم، باید فوری نسبت به تنظیم دمای محل نگهداری دام اقدام کرد.
سرپرست اداره کل دامپزشکی هاظر نشان کرد: لازم است دام هایی که هرگونه علائم بیماری مانند سرفه، عطسه، آبریزش و تورم سر و صورت را دارند جدا و در محل دیگری نگهداری شوند.
به گفته وی؛ در فصل سرد، تغذیه دام ها با علوفه پر انرژی دارای قند، تفاله چقندر، تفاله مرکبات و ملاس مفید است و به دنبال آن می توان از کنسانتره یا غلاتی مانند جو استفاده کرد.
دامداران برنامه مداوم واکسیناسیون دامهای خود را با هماهنگی و همکاری اداره دامپزشکی و مراکز مایه کوبی مجاز دامپزشکی عملیاتی کنند.
سرگزی با بیان اینکه آب و هوای سرد مانع رشد دام های تازه متولد می شود و در چنین شرایطی باید جیره پر انرژی برای داه ها تهیه شود، گفت: در فصل سرد، استفاده از بستر مناسب در جایگاه نگهداری دام ها و تعویض به موقع آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی بیان کرد: جمع آوری کود و خشک نگه داشتن محیط نگهداری دامها به منظور کاهش عوامل بیماری زای محیطی که به دامها آسیب می رسانند و در ورود عوامل بیمای زا و جلوگیری از گسترش آنها درمحل نگهداری دامها موثر می باشد.
این مقام مسئول با بیان اینکه بره ها و گوساله های تازه متولد در این فصل باید بلافاصله خشک و با شیر گرم تغذیه شوند، افزود: دامهای آبستن در فصل سرما نیاز به مراقبت بیشتری دارند تا با جلوگیری از ازدحام و تغذیه مناسب از سقط جنین و مرگ و میر دام ها جلوگیری شود.
وی خطاب به دامداران با بیان اینکه برنامه مداوم واکسیناسیون دامهای خود را با هماهنگی و همکاری اداره دامپزشکی و مراکز مایه کوبی مجاز دامپزشکی عملیاتی کنند، اظهار کرد: در صورت مشاهده هرگونه علایم بیماری و تلفات برای انجام امور درمانی دامها به درمانگاه های دامپزشکی مراجعه و گزارش بیماری را به اداره دامپزشکی شهرستان از طریق شماره ارتباطات مردمی ۱۵۱۲ اطلاع رسانی کنید.
منبع خبر: عصر هامون
تاریخ انتشار: 1401/10/11