سرانه مصرف گوشت در ایران به زیر چهار کیلوگرم رسید؟ / استناد به منابع نامعتبر باهدف سیاه ‌نمایی

 

برخی از رسانه‌های در روز‌های گذشته با انتشار یک اینفوگرافی ادعا کردند که «سرانه مصرف گوشت پس از اصلاحات اقتصادی افت شدیدی داشته و به زیر ۴ کیلوگرم رسیده است.» اما آیا این موضوع صحت دارد؟

برخی از رسانه‌ها در روز‌های گذشته با انتشار یک اینفوگرافی ادعا کردند که «سرانه مصرف گوشت پس از اصلاحات اقتصادی افت شدیدی داشته است. مرکز آمار سرانه مصرف گوشت در سال را چهار کیلوگرم به‌ازای هر نفر اعلام کرده است

اما اطلاعات منتشر شده از سوی منابع معتبری مثل سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) از غلط بودن داده های این اینفوگرافی حکایت دارد.

اینفوگرافی منتشر شده در رسانه‌ها در مورد سرانه مصرف گوشت در ایران و کشور‌های عربی بر اساس آمار رسمی فائو، سرانه مصرف گوشت ایرانیان در سال 2019، حدود 7 کیلوگرم برای گوشت گاو و 4 کیلوگرم برای گوشت گوسفند بوده است. باتوجه‌به اینکه اینفوگرافی منتشر شده منبع مشخص و معتبری ندارد می‌توان از آمار رسمی سازمان ملل برای مقایسه بهتر استفاده کرد.

به‌عنوان‌مثال سرانه مصرف گوشت قرمز (گوسفند و گوساله) در کشور کویت حدود 20 کیلوگرم بوده و این رقم تفاوت بسیار زیادی با 67 کیلوگرم یادداشت شده در اینفوگرافی مذبور دارد.

 

سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران میان 7 تا 9 کیلوگرم است

در همین رابطه منصور پوریان رئیس شورای تأمین دام در خصوص آمار ارائه شده در رسانه‌ها در مورد سرانه مصرف گوشت ایرانیان، گفت: در واقع آمار رسمی از میزان مصرف گوشت به‌ازای هر نفر به‌صورت سالانه وجود ندارد. اما باتوجه‌به عرضه و مصرف موجود، رقم 4 کیلوگرم به‌عنوان مصرف سرانه نادرست است.

وی ادامه داد: باتوجه‌به کاهش اندک مصرف گوشت در چند وقت اخیر، سرانه مصرف 7 تا 9 کیلوگرم به‌صورت سالانه برآورد می‌شود. از طرفی به دلیل نبود اطلاعات دقیق از این شاخص مقایسه انجام شده با کشور‌های عربی نیز فاقد اعتبار است.

رئیس شورای تأمین دام در خصوص آمار نهاد‌های بین‌المللی در مورد مصرف گوشت، توضیح داد: این آمار‌ها نیز تخمین و پیش‌بینی بوده و نمی‌توان داده‌های دقیقی دراین‌خصوص استخراج کرد.

پوریان ادامه داد: تخمین ما از سرانه مصرف گوشت بر اساس میزان تولید و عرضه گوشت است. مصرف ما در سال 1 میلیون و 200 هزار تن است که حدود 900 هزار تن تولید و مابقی از طریق واردات تأمین می‌شود. در نتیجه کاهشی در تولیدات دام نداشته‌ایم.

این مقام صنفی در مورد انواع مختلف مصارف گوشت قرمز، گفت: میزان مصرف در برخی از خانوار‌ها کاهش داشته است؛ اما به‌صورت کلی شاهد کاهش چشمگیر مصرف نیستیم. زیرا علاوه بر نیاز ثابت رستوران‌ها و تالار‌های پذیرایی، بعضی از اقشار هم بیش از میانگین ایران و جهان گوشت مصرف می‌کنند.

منصور پوریان در پایان اظهارات خود گفت: قسمتی از دام تولیدی در ایران برای صادرات استفاده می‌شود. به‌طوری‌که در 2 ماه گذشته چیزی حدود 200 هزار رأس دام به کشور‌های دیگر صادر شده است.

 

آیا مصرف گوشت قرمز در ایران کاهش ‌یافته است؟

مرکز آمار ایران اخیراً رقمی را در رابطه‌ با سرانه مصرف گوشت ایرانیان اعلام نکرده و سرانه 4 کیلوگرمی برای گوشت قرمز توسط این سازمان نادرست است.

طبق بررسی برخی دیگر از رسانه‌ها، آمارهای رسمی شامل واردات و  کشتار رسمی نشان می‌دهد که سرانه مصرف گوشت قرمز از 7.4 کیلوگرم در سال 1390 به 6.8 کیلوگرم تا سال 98 و 99 و به 9.3 کیلوگرم در سال 1400 رسیده است. این رسانه‌ها گفته‌اند که افزایش قابل‌توجه مصرف گوشت قرمز در سال 1400 ناشی از رفع محدودیت‌های کرونایی و بازگشایی تالارها و رستوران‌ها بوده است.

در نهایت باید گفت که بر اساس اظهارات برخی از مقامات صنفی، میزان مصرف گوشت به نسبت سال‌های گذشته کاهش داشته است؛ اما نمی‌توان گفت که سرانه مصرف گوشت ایران به زیر 4 کیلوگرم رسیده است.

 

منبع خبر: خبرگزاری تسنیم

تاریخ انتشار: 1401/09/19

کلیه حقوق این سایت متعلق به اتحادیه صنعت دامپروری استان فارس می باشد